zondag 26 september 2010

Tailbag M5 CHR
Onlangs heb ik een nog redelijk mooie Tailbag op de kop getikt. Deze heb ik bevestigd, zo goed en kwaad als het ging. Dat is nog niet zo gemakkelijk. De oorspronkelijke bevestigingsmaterialen zaten er gelukkig nog bij. De tailbag was aan de voorzijde aan het stoeltje bevestigd aan elke zijde op drie punten, dus een hangende constructie. Er zaten klosjes bij, waarbij elk klosje hoger was naarmate het verder naar voren zat. De tailbag komt dus niet helemaal strak tegen het stoeltje te zitten.


Eerst heb ik de tailbag klem gezet tegen het stoeltje, en vervolgens met een stuk krant (vele malen opgevouwen) tussen achterband en de achterzijde van de tailbag hem tegen de achterkant van het zitje gezet. Toen heb ik de plaats bepaald van het gaatje voor de achterste bevestiging. Bij nameten moesten beide gaatje ongeveer 2 millimeter meer naar rechts, dus daar was ik nogal tevreden over.
Vervolgens heb ik de tailbag bevestigd aan de achterzijde van het zitje. In het de bevestiging van de scharnier van het deksel aan de voorzijde van de tailbag zaten nog twee gaatjes aan de onderzijde. Deze waren nog niet gebruikt voor bevestiging. Daar heb ik een gaatje doorgeboord naar voren, dwars door de voorzijde van de tailbag en door de versteviging van de achterzijde van het zitje (versteviging is een stukje aluminium dat ik met twee-componenten-lijm al eens had bevestigd. nu zag ik ook dat ik dat niet helemaal symmetrisch had opgebracht (zucht ..., wat is meten toch moeilijk). Ik ben er niet helemaal zeker van of dit wel een goede gedachte was. Zou het zitje hierdoor niet teveel onder spanning komen te staan? De bovenste foto hieronder is genomen van de voorzijde van het zitje, de onderste foto in de tailbag, dus van het scharnier aan de voorzijde. De onderste twee schroefjes heb ik hier aangebracht.Tenslotte heb ik ook nog aan de voorzijde de voorste bevestigingschroef gemonteerd. Maar de oorspronkelijke schroef bleek te kort, gelukkig had ik nog een iets langere liggen. De extra ruimte heb ik opgevuld met een rubberen ring die eigenlijk voor de middelste bevestiging was bedoeld. Ook bij de voorste bevestiging heb ik onder enige spanning vastgeschroefd, anders paste het niet. Ook hier ben ik er niet zeker van of dit wel gewenst is.


Al met al ben ik niet ontevreden over hoe het is gemonteerd, het ziet er behoorlijk symmetrisch uit.Geen opmerkingen: